Polkapralin - recept

Polkapralin med mjölkchoklad

Av: Mats Rajala

Den här pralinen består av endast en relativt enkel fyllning som bygger på enbart fettbaserade produkter vilket gör att den håller länge.

Detta recept togs fram av Mats bara över en dag, så en liten varning utfärdas; vi vet inte exakt hur smak och textur är efter några veckor – men vi uppdaterar texten här när vi vet mer!

Pralinen har gjorts med formen 6442 från Cabrellon och mängden avser en form.

  • En del + gjutning och lockning av skal
  • 5 olika ingredienser

Förkunskaper:
För att kunna göra denna pralin behöver du kunna temperera choklad. Du kan se och läsa mer om det här.

Detta behöver du:

Polkafyllning

Skal och lock

Så här gör du:

Börja med att måla formen om du vill ha färg på dina praliner, gjut sedan skalen med chokladen du vill använda. Det går bra att använda annan choklad till skalen om du så vill.

Polkafyllning

  1. Krossa, mixa eller vad du tycker passar bäst för att få polkagrisarna att bli näst intill pulver. Du vill inte ha för stora bitar (vi ska spritsa massan) men inte bara smått heller.
  2. Lägg choklad, ghee och kokosolja i en mikrovågsugnsäker bunke/skål och värm allt till 45° så att allting smälter.
  3. Häll ner de krossade polkagrisarna i choklad- och fettblandningen och rör om ordentligt.
  4. Tablera massan ner till 24°. Detta gör vi för att få kristaller att bilda sig på rätt sätt i chokladens kakaosmör. Allt fett som tillsätts gör att chokladen blir mjukare och att kakaosmöret får en lägre smältpunkt.
  5. Fyll en spritspåse med massan och fyll pralinskalen.

Låt pralinerna stå i rumstemperatur (gärna lägre, runt 16° om möjligt) över natten. Minst 12 timmar så att skalen, som kan dra ihop sig lite mer hinner göra det. Enklast är att vänta tills nästa dag. Då hinner fyllningen stelna ordentligt – vilket gör det lättare att locka. Förvarar du det i rumstemperatur kommer fyllningen att vara relativt mjuk.

När det är dags att locka – se till att formen har kommit upp i rumstemperatur om den har förvarats svalare, annars kommer chokladen att stelna för fort när du häller den över formen.

Locka pralinerna, låt chokladen stelna, knacka ut pralinerna – njut!

Din varukorg
🎁 Bara 1500 kr kvar tills du får fri frakt!
Din varukorg är tom

Det verkar som om du inte lagt något i varukorgen ännu.